Honden kunnen landbouwziekten vroegtijdig detecteren

Honden kunnen landbouwziekten vroegtijdig detecteren - Biologie - 2020


Een studie aan de Florida International University evalueert het gebruik van geurend-onderscheidende hoektanden voor de detectie van door laurierverlies aangetast hout van avocado bomen. Julian Mendel, Kenneth G. Furton en DeEtta Mills hebben een mogelijke oplossing voor een serieus probleem in een hoek van de tuinbouwindustrie uitgezet en hebben vervolgens vastgesteld in hoeverre deze oplossing effectief is.

De resultaten van deze studie worden gepresenteerd in hun artikel "Een evaluatie van geurcoderingshoeken voor snelle reactie op landbouwziekten", gepubliceerd in het nieuwste nummer van HortTechnology.

Laurierziekte heeft geresulteerd in de dood van meer dan 300 miljoen laurierbomen in de Verenigde Staten alleen. Een getroffen plant is de commercieel belangrijke avocado-boom, de op één na grootste boomoogst in Florida achter citrus. Deze ziekte heeft in de afgelopen oogstseizoenen een verwoestend effect gehad op de industrie in Zuid-Florida en twee grotere avocado-industrieën in Mexico en Californië zijn van nature ongerust dat deze ziekte, als deze hun gewassen raakt, zich snel genoeg kan verspreiden om hun seizoenen te vernietigen.

Eenmaal aangetast door de ziekte van de ziekte van Laurel, bezwijken bomen kort na infectie. Zodra uiterlijke symptomen duidelijk zijn, is deze ziekte erg moeilijk te beheersen en te bevatten, omdat de ziekteverwekker zich via worteltransplantatie kan verspreiden naar aangrenzende bomen. Tot nu toe was er geen levensvatbare, kosteneffectieve methode voor vroege diagnose en behandeling.

Laurierverwelking is het gevolg van een invasieve soort - de redbay-ambrosia-kever - oorspronkelijk uit Azië, die onbedoeld in de Verenigde Staten werd geïntroduceerd in onbehandeld houten verpakkingsmateriaal.

Maar net als bij zoveel kwalen kan vroege detectie behulpzaam zijn bij het tegengaan van een wijdverspreide infectie. Het gebruik van geur-discriminerende honden heeft aangetoond dat de avocado-industrie legitieme tekenen van hoop biedt in hun strijd tegen de verspreiding van een dergelijke winstbreker in hun bosjes.

Drie honden werden getraind en bestudeerd op hun vermogen om de vroege aanwezigheid van laurierverwelking door geur te detecteren. Momenteel worden honden uitgebreid gebruikt in wetshandhaving en forensisch onderzoek op het gebied van vermiste personen, explosieven, drugs, wapens en munitie. Meer direct toepasbaar, honden hebben het vermogen aangetoond om invasieve soorten gespikkeld knoopkruid, bruine slangen, woestijnschildpadden en verschillende kankers te detecteren.

Het uiterst gevoelige reuksysteem voor honden kan geurconcentraties detecteren met een snelheid van 1 tot 2 delen per biljoen. De auteurs geloven dat het, met goed gerichte training, waarschijnlijk is dat deze honden hun natuurlijke talenten kunnen gebruiken om te voldoen aan de beschermende behoeften van de mogelijk noodlijdende avocado-industrie.

In de loop van het onderzoek werden 229 onderzoeken uitgevoerd en slechts 12 daarvan leverden valse meldingen op. Er werd waargenomen dat honden inderdaad in staat zijn tot hoge niveaus van relevante prestaties, zelfs in barre weersomstandigheden zoals hoge hitte en vochtigheid. De studie leverde het bewijs dat honden landbouwziekten zoals het verwelken van laurier kunnen detecteren en een krachtig managementinstrument kunnen zijn als de ziekte in de vroegste stadia wordt gevangen.

Over de waardevolle service die door deze honden wordt geleverd, voegt Mills toe: "Het is de beste 'technologie' tot nu toe die een zieke boom kan detecteren voordat uiterlijke symptomen zichtbaar zijn.Het oude gezegde dat 'honden de beste vriend van de mens zijn' reikt veel verder dan een persoonlijke band met hun handler en trainer, het wordt elke dag afgebeeld als ze zich naar de bosjes begeven. "De beste vriend van de mens kan zelfs helpen een industrie te redden."